З метою забезпечення комфортних умов співіснування людей і домашніх непродуктивних тварин у місті

, зменшення кількості конфліктних ситуацій, пов’язаних з тваринами, зменшення випадків покусів собаками людей або травмування інших тварин, зменшення кількості бездоглядних та безпритульних тварин, формування гуманного відношення до тварин необхідно здійснювати постійний контроль за дотриманням встановлених правил утримання тварин. З цією метою мають регулярно проводитися рейди-перевірки по території м. Києва, особливо в парках, скверах, де здебільшого здійснюється вигул тварин, та в місцях громадського відпочинку, а також має здійснюватися реагування на звернення, скарги, повідомлення громадян про факти порушень правил утримання тварин.
У разі виявлення правопорушень, пов’язаних з утриманням тварин, з метою притягнення до відповідальності має бути встановлений власник тварини. Найбільш ефективний спосіб ототожнення тварини з конкретним власником — це використання реєстрації та ідентифікації.
Реєстрація та ідентифікація є важливим засобом для здійснення єдиного обліку тварин, які утримуються юридичними та фізичними особами.
Реєстрація та ідентифікація тварин може бути основою для застосування відповідної законодавчої бази (включаючи законодавство, згідно з яким власник несе відповідальність за викинуту на вулицю тварину, і норми про обов’язкові регулярні щеплення від сказу). Це має підвищити відповідальність власників, оскільки по тварині можна ідентифікувати його господаря.
Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини, крім випадків втрати або пошкодження жетону.
Ідентифікація тварин здійснюється візуальним способом (жетон) та електронним (чіпування).
Дані про тварину та її власника вносяться до загальної електронної бази домашніх непродуктивних тварин у м. Києві.
Реєстрація домашніх собак і котів проводиться з метою:
-єдиного обліку цих тварин у місті, у т.ч. для організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам;
-контролю за чисельність безпритульних тварин;
-здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог;
-забезпечення епізоотичного благополуччя;
-вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак та котів в мю Києві.
Обов’язковій реєстрації підлягають собаки, що належать на правах власності або інших підставах фізичним або юридичним особам і перебувають на території м.Києва.
Власник собаки повинен зареєструвати тварину протягом 30 діб з моменту ії відчуження іншою особою.
Особи які проживають (зареєстровані) поза межами м. Києва, але перебувають на території м. Києва з собакою більше 30 діб, повинні зареєструвати тварину у встановленому порядку.
Реєстрація котів проводиться за бажанням власника.
У випадках втрати реєстраційного посвідчення, номерного індивідуального знаку тварини, зміни ії власника або місця його проживання (реєстрації) обов’язково проводиться перереєстрація тварини.
Тварини, власники яких не здійснили перереєстрацію, вважаються зареєстрованими неналежним чином.
Для проведення реєстрації або перереєстрації власник тварини повинен обов’язково мати при собі паспорт, відповідний документ, що підтверджує наявність у нього пільг, та інші документи, що підтверджують проведення протиепізоотичних заходів (щеплень), походження, ідентифікації реєстрованої тварини

РІШЕННЯ

від 25 жовтня 2007 року N 1079/3912

Про врегулювання питань утримання та поводження з собаками і котами в м. Києві